Grundläggande golfetikett

      Kommentarer inaktiverade för Grundläggande golfetikett

Golf är ett spel med emellanåt strikt etikett. Det beror inte bara på tradition utan på säkerhet och att man måste ta hänsyn till sina medspelare. Det är en vanlig fallgrop för en nybörjare att inte följa vanlig etikett. Du måste vara medveten om det finns några enkla regler när du kliver ut på banan. Här är den korta versionen:

Bunkrar

Är det inte illa nog att slå din boll i bunkern? Sedan att hitta den i någons fotspår? Ja då blir man heligt förbannad! Tack och lov finns det ibland regler som säger att du kan markera bollen, lyfta den och sedan kratta bunkern. Hur som helst:  kratta alltid i bunkern när du har spelat och tänk på de andra spelarna ute på banan. När du går ut alltid komma ihåg att kratta bakom dig eftersom det är fantastiskt hur många golfare inte gör detta eller bara att glömma. Så vad händer om det inte finns någon kratta? Tja om det inte finns kratta så går det att använda din klubba så gott du kan. Försök att lämna bunkern i samma skick som du skulle vilja hitta det.

Fairway

En annan dålig vana för nybörjare är “torva”. Jag har gjort sig skyldig till detta många gånger men jag gör alltid mitt bästa för att ersätta min torva.. Hämta gräset du slog bort och lägg tillbaka det där du skapade hålet. När du väl har lagt tillbaka den på plats, trampa på den försiktigt så den tids nog kan reparera sig själv. Det är inte trevligt att träffa en fåra mitten av fairway bara för att någon glömt att laga sina hål. Ta hänsyn till detta.

Greenen

Det tar oräkneliga timmar att upprätthålla en green i bra skick men det bara tar bara några minuter att förstöra detta hårda arbete. Pitchmärken är en vanlig sak att hitta på greenen. Det är alltför lätt att glömma bort ett pitchmärke när du just fått på en fin träff. Använd alltid ett verktyg eller en golfpeg i värsta fall. Detta innebär att greenen kommer att vara i god form. Om du lämnar ditt märke kan det ta upp till tre veckor för greenen att reparera sig själv.

Ett sista etikettips när du är på green är att alltid ta ut flaggna och placera den försiktigt på greenen och inte kasta ner den till marken. Den kan göra märken och är onödigt.

Sunt förnuft

Golf är ett svårt nog sport utan distraktioner. Var tyst och hålla dig en bit bort när någon slår ut. Om du pladdrar under någons baksving kan det vara mycket svårt för personen att fokusera och om du är i närheten kan du också lätt distrahera dem. Håll ett säkert avstånd och vara tyst.

Detta är i särklass det största problemet i golf är långsamt spel. Det är visserligen sant att du inte ska stressa när du spelar golf men du bör spela på en rimlig takt. Om du saktar ner andra människor bakom låter du dem spela igenom när det är möjligt. Om du råkar förlora en boll i ruffen kan folket på tee få chansen att spela igenom när du letar. Detta kommer att minska dåligt humör på banan.

Kort sagt behöver golf inte vara någon snobbsport–det handlar mest om sunt förnuft.