Är det dyrt att spela golf?

      Kommentarer inaktiverade för Är det dyrt att spela golf?

Golf kan absolut vara en dyr hobby inklusive klubbmedlemskap, utrustning, greenfees och resor. Men det behöver inte vara så. Med lite medvetenhet om vilka alternativ som står till buds kan faktiskt golfen vara en riktigt överkomlig sport.

Vad är det som kostar?

Som bekant kräver golfspel en del utrustning och någonstans att spela. I båda fallen kan kostnaden springa iväg. Framförallt är det medlemskap, spelrätter och greenfees som lätt kan dra iväg, och det är inte ovanligt att entusiaster lägger tusentals kronor på detta varje år.

Kostnaderna för greenfees varierar stort från bana till bana och kan vara mycket höga på populära banor. Ett annat alternativ är att vara medlem med spelrätt på hemmabanan, men även sådana avgifter varierar med banans storlek och popularitet.

Golfklubbor är den viktigaste utrustningen för en golfare och kan förstås också kosta en hel del.

Enkla sätt att spara pengar på golfen

Det finns däremot många sätt att spara pengar utan att behöva offra kvaliteten på din golfupplevelse. Här är några av dem:

  • Medlemskap: Medlemskap med spelrätt är inget måste, men det krävs ett medlemskap i en SGF-ansluten golfklubb samt Grönt kort för att få spela på alla banor. Ett alternativ är att vara greenfeemedlem i en klubb, vilket innebär att du betalar en lägre medlemsavgift men kan spela mot greenfee på den aktuella klubben såväl som andra banor.
  • Greenfee: Greenfeepriser varierar som sagt mycket beroende på bana, men också ofta med tiden  på dagen och tillfälle under säsongen. Exempelvis kan det vara billigare att spela tidiga morgnar, eller sent/tidigt under säsongen. För dig som spelar mycket runtom i landet kan rabattprogram som golfhäftet vara ett annat sätt att spara.
  • Klubbor/Golfset: Avancerade och dyra klubbor kan kanske höja ditt spel på marginalen, men inte mycket mer. Att köpa begagnade klubbor och annan utrustning är ett bra tips för alla som vill spela billigare.
  • Övrig utrustning: Köp bollar, handskar, peggar och och andra tillbehör på nätet eller i större sportaffärer så sparar du ofta en del jämfört med att köpa prylarna i golfshoppen.
  • Senior/ungdomsrabatter: Om du pensionär eller under 21 år kan du spara en hel del pengar på greenfees – ofta så mycket som 50%.

Prisvärda golfresor

Att resa för att spela golf i andra delar av världen är ett stort nöje men också en potentiellt stor kostnad. Men genom att titta närmare på och jämföra kostnaderna för flyg, hotell och biluthyrning går det inte sällan att få samma golfresa till ett lägre pris. Golfpaketresor är bra, men inte nödvändigtvis det billigaste alternativet.

Naturligtvis går det också att sikta in sig på närliggande banor istället för avlägsna destinationer. Om du bor i landets södra delar har du garanterat många golfbanor en kort från hemmet.

Hoppa över golfrestaurangen

De flesta större golfbanor har restauranger som ofta är ganska dyra och att äta där blir kostsamt på längre sikt. Det är aldrig fel att ta med egen mat och dryck, vilket också hjälper dig att prestera på topp under hela rundan.